Tips vuurwerk afsteken


Elk jaar weer gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Jongeren tussen de 10 tot 19 jaar zijn de grootste risicogroep. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. 

De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Lees de volgende veilig vuurwerktips om ongelukken met vuurwerk te voorkomen.

 Voorbereiding


Maak nooit zelf vuurwerk! Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Laat het maken van vuurwerk aan de experts over.

Koop geen illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten, binnen de vastgestelde verkoopdagen, verkocht wordt is over het algemeen illegaal.

Koop alleen bij officiële verkooppunten op 29, 30 of 31 december.

Vuurwerk moet je nooit bundelen of uit elkaar halen: experimenteren met vuurwerk is levensgevaarlijk!

Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen en nooit in je broek- of jaszak.

Lees de afsteekinstructie: zo weet je van tevoren hoe je het vuurwerk veilig kunt afsteken en hoef je het niet op oudejaarsavond zelf te doen.

Bereid je ook goed voor, zorg dat je je vuurwerk op de juiste manier kunt afsteken. Zorg dat je iets hebt om vuurpijlen in te zetten of om potten stabiel neer te zetten.

Je moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking van het vuurwerk staat vanaf welke leeftijd het vuurwerk gekocht mag worden.    
Tijdens het afsteken


 

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

Steek vuurwerk altijd buiten af, nooit binnen.

Draag geen brandbare kleding of een capuchon.

Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.

Steek geen vuurwerk uit je hand af. Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dat is ronduit gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid te voorspellen valt wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen.

Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (en niet op de stoeprand!).

Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een pvc-buis.

Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.

Let op omstanders (mens en dier).

Een ander misverstand is vuurwerk voor kinderen, sterretjes bijvoorbeeld. Ook al noemen ze die wel eens kindervuurwerk of koud vuur, ONZIN! Koud vuur bestaat niet, dus ook sterretjes zijn gevaarlijk: het brandende deel heeft een temperatuur van 1.500 graden Celsius!

Let op de windrichting.

Houd vuurwerk buiten het bereik van kinderen.

Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar.

Neem voldoende afstand, minstens 6 meter.

Wil je zeker zijn dat er geen vuurwerk in je ogen komt? Zet dan een veiligheidsbril op.

Na het afsteken


Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert.

Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.

Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.

Als je brandwonden oploopt, houd deze dan minstens tien minuten onder lauw, zacht stromend water.


 

Illegaal vuurwerk


Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten, binnen de vastgestelde verkoopdagen, verkocht wordt is over het algemeen illegaal. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra's. Het meest gevaarlijk zijn de Big Five (lawinepijlen, bangers, shells of mortierbommen, batterijen en Romeinse Kaars).


Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar 'weigeraars' en 'blindgangers'. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat je niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk.